Wij zoeken partners om na de haalbaarheidsfase de volgende fase van productonderzoek in te gaan. Proeven met modelplanten, doseringen etc. zullen aan de orde komen in een MIT R&D-samenwerkingsproject.
Voor nadere info, of hebt u interesse: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 0651216159

Sclerotinia sclerotiorum, in de volksmond rattenkeutelziekte genoemd, is een plantrot veroorzakende schadelijke schimmel. Zowel in de akkerbouw als in de tuinbouw veroorzaakt deze schimmel schade aan gewassen, o.a. aardappelen, uien, tomaten, komkommers, koolsoorten en slasoorten. Bestrijdingsmiddelen tegen deze schimmel zijn er, biologische varianten zijn onder andere Trianum en Contans, elke met hun eigen werkwijze maar gebaseerd op bacteriële werking. Hoewel deze middelen goede resultaten kennen, is de toediening bewerkelijk doordat ze vaker herhaald moeten worden en de gebruikte organismen zelf in contact moeten komen met de Sclerotinia.

Onze proeven zijn daarentegen gebaseerd op schimmels, en met name op de enzymen die deze schimmels aanmaken. Deze enzymen tasten de kapsels van de overwinteringssporen van de Sclerotinia aan, waardoor de sporen niet meer kunnen ontkiemen. Ook tasten deze enzymen het weefsel van Sclerotinia direct aan, waardoor deze verdwijnt. Op deze manier wordt de bestrijding op twee fronten ingezet: de schimmel zelf en het overwinteringsstadium.

Wilt u meer informatie over deze activiteit, kijk dan op "Biologische aanval op plantrot"