Niks geen kunstmest, niks geen Renure, we hebben geen mineralen meststoffen nodig. Smart samengestelde organische meststoffen voeden bodem en via de bodem de plant. Het betreft het toewerken naar een bodemkwaliteit waarbij de bodem die mineralisatie creëert die het ecosysteem (gewas-bodem) nodig heeft. CropEye heeft de recepten hiervoor ontwikkeld en mede gevalideerd binnen een EU-project, echter het is wel duidelijk dat niet iedere bodem daar meteen mee kan omgaan; dat is niet zo vreemd omdat volledig of gedeeltelijk kunstmestgebruik een slechte invloed op de bodem heeft (van fastfood is nog niemand beter geworden). Elke bodem kun je wel tot een dusdanig biologisch evenwicht brengen dat deze tot optimale mineralisatie in staat is. Hiermee is het organisch-stofgehalte in de bodem een veel minder relevante parameter geworden: dynamiek in plaats van statistiek. CropEye wil graag deze algoritmes inzetten in praktijk- gerichte projecten.
Bloemkool en prei zijn op gangbare landbouwgrond in Vlaanderen uitgetest, waarbij een samengestelde organische meststof is vergeleken met de gangbare manier van telen. Beide gewassen presteren in beide behandelingen gelijk, zowel wat de productie betreft als de productkwaliteit. Opvallend is dat deze doorsnee landbouwgrond in staat was om de gewassen te voeden; dus een voldoende mineralisatie kon leveren. Alleen in geval van bloemkool liepen we even tegen de grens van de bodem aan. Bloemkool heeft een relatieve korte teeltduur en vraagt veel van de bodem. De gebruikte bodem heeft nog wat “opvoeding” nodig om het helemaal goed te doen. Uit deze proef blijkt ook dat parameters als Nmin niet zo nuttig meer zijn; we zijn meer gebaat bij metingen die de bodemdynamiek, zoals mineralisatie, aangeven.
Twee teelten na elkaar van sla in commerciële bodems in Pays de Loire (Frankrijk) met een samengestelde organische meststof deden het haast beter dan de gangbare manier van telen. Druiven in Italië presteren veel beter op een samengestelde organische meststof dan gangbaar. Productie was vergelijkbaar, echter de kwaliteit van de druif was significant beter. Ook ging het watervasthoudend vermogen in de bodem omhoog: ook een wens van de betrokken wijnbouwer.
Wilt u meer informatie, neem dan contact op met Daan Kuiper -