Agrarische ondernemers in Gelderland willen invulling geven aan kringlooplandbouw met aandacht voor de natuur. Een van de mogelijkheden om hieraan invulling te geven is het integreren van bomen in bedrijfssysteem (in allerlei varianten van voedselbossen tot bufferstroken, van volvelds systemen tot agroforestry). Indien agrariërs voor bomen kiezen, dan heeft men bijna altijd de voorkeur voor notenbomen. De reden voor die keuze is duidelijk, er is een verdienmodel aan te koppelen. Notenbomen geven noten en dat is de basis voor vele product/marktcombinaties. Er is in Nederland een groeiende vraag naar noten. De noten die we nu in Nederland gebruiken (en dan met name de wal- en hazelnoten) komen voornamelijk uit Amerika en/of Turkije. Dus notenproductie hier realiseren is een kringlooplandbouw hier opzetten; noten van lokale herkomst (lokale korte keten).

De markt eist naast kwantiteit echter ook kwaliteit en een borging van die kwaliteit. De notenteelt maakt een fikse opleving door op dit moment. Er is veel belangstelling en er wordt veel geplant door ondernemers. Natuurlijk komen dan de vragen “Kan het uit?’ en “Is er markt voor?”. Die vragen kunnen met ja beantwoord worden, maar vanzelf zal het niet gaan. Voldoende noten van geborgde goede kwaliteit en herkomst zijn belangrijk om tot een goed verdienmodel te komen.

         

Het doel van het project
Het realiseren van noten van goede kwaliteit en van de borging van die kwaliteit is dus een voorwaarde voor een verdere marktpenetratie. Dit project wil met een aantal activiteiten daar invulling aan geven en zo bijdragen aan een robuuste lokale korte notenketen en daarmee aan de kringlooplandbouw. Daar komt bij dat notenbomen meer functies hebben, zoals het bijdragen aan biodiversiteit en koolstof vastleggen in boom en bodem.

De doelstelling van het project is het stimuleren van de verkoop en consumptie van de Gelderse Noot door borging van de kwaliteit en herkomst van de noten uit de primaire productie. Daarvoor wordt op basis van marktonderzoek het product “Gelderse Noot” ontworpen en beschreven en wordt de borging ontwikkeld (kwaliteitsregeling).

Uitvoering
Het project wordt uitgevoerd door CropEye, Veld4 en de Zandse Notengaard. Alle drie de aanvragers zijn, vanuit hun eigen bedrijfsstrategie,  betrokken bij de ontwikkeling, opschaling en professionalisering van de notensector in Nederland.

Ketenpartijen
De teelt van noten kan uitgroeien tot een belangrijke productiesector in Nederland. De eerste stappen worden gezet, de sector groeit en zoekt aansluiting bij de notenketen die Nederland al heeft. Door het realiseren van productie in Gelderland (Nederland) zal die notenketen veranderen naar een lokale korte keten. Het opzetten en realiseren van de teelt van een nieuw meerjarig houtig gewas (notenbomen) en het realiseren van en het borgen van de gevraagde kwaliteit vanuit de ondernemers vraagt innovatie op gebied van teelt, techniek, samenwerkingsvormen en afzet. De primaire sector kan in deze lokale korte keten een stevige positie innemen.

De sector notenteelt is in ontwikkeling. Dit project is weer een stap in de gewenste professionalisering van de sector en een bijdrage aan de versterking van de afzet van de Gelderse Noot op de markt. Het zal de consument stimuleren tot het eten van noten afkomstig van een korte lokale keten.

De wensen en eisen vanuit de markt en keten zijn natuurlijk van belang. Bent u een partij die mee wilt denken of mee wilt doen, het kan. Laat het ons weten.

Contact
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ton Baltissen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0612921072.


                

 

                                       
Het project is mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland en draagt bij aan de doelen van de koersnotitie Agrifood