Beton wapenen met plantaardige vezels om betonrot “minder erg” en om andere eigenschappen mee te geven aan het constructiemateriaal; een pilot van Hogeschool Arnhem-Nijmegen en CropEye.

Beton is wereldwijd zeer populair bouwmateriaal. In ontwikkelingslanden, vooral in afgelegen gebieden, is het beton echter van lage kwaliteit (bijvoorbeeld omdat er minder cement wordt gebruikt; dat is goedkoper). Dit zorgt ervoor dat de constructies van dit beton sneller barsten vertonen en minder lang meegaan. 

Kleine scheurtjes in beton kunnen grote gevolgen hebben. Mensen verliezen hun huis door betonschade, de oogst mislukt door lekkage in betonnen irrigatiesystemen of de aanvoer van verse producten loopt spaak door een ingestorte brug. Beton herstellen of, beter nog, een hele nieuwe constructie plaatsen is erg duur. Vaak is dit niet te betalen voor de arme lokale bevolking in ontwikkelingslanden. Biologisch-geïnspireerde, duurzame materialen zouden hier een uitkomst kunnen zijn. 

Een manier om de kwaliteit van betonnen constructies te verbeteren is het te mengen met natuurlijke vezels. Als er dan scheurtjes ontstaan, bijvoorbeeld door instabiele ondergrond, houden de vezels het materiaal bijeen. Het mooie is dat veel natuurlijke vezels die gebruikt kunnen worden voor stabiliteit al geproduceerd worden in ontwikkelingslanden. Lekker dichtbij dus! 

Onbehandelde vezels verliezen in het beton aan kwaliteit als gevolg van de hoge pH. Door de vezels te behandelen met azijnzuur voor ze gemixt worden met het betoncement kan deze degradatie tegengegaan worden. Gelukkig kan dit azijnzuur ook lokaal geproduceerd worden, en het lost ook nog een ander probleem op: 
Veel fruit dat in ontwikkelingslanden groeit is seizoensgebonden, wat leidt tot een overschot. Zo’n overschot heeft vervelende gevolgen voor de boeren: Behalve dat vraag en aanbod niet in evenwicht zijn en de boer een (te) lage prijs ontvangt voor zijn producten, ontstaat er ook een enorme berg nutteloos plantaardig afvalmateriaal. Door simpele fermentatie kun je hieruit azijnzuur produceren, wat weer waarde geeft aan dit aanvankelijk ‘waardeloze’ afvalmateriaal. 

Ontwikkelingslanden zijn gebaat bij goedkoper en duurzamer maar toch stevig en lokaal geproduceerd materiaal. Wat zijn de mogelijkheden? 
Jouw opdracht: Bedenk een duurzame en haalbare manier om superbeton te produceren. De focus bij deze opdracht ligt op het gebruik van lokaal-geproduceerde, natuurlijke vezels en azijnzuur uit lokale fruitoverschotten.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Daan Kuiper - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. – 06 51216159