CropEye nieuwsbrief 23 - april 2017

Klik hier om deze nieuwsbrief online te bekijken
NIEUWSBRIEF
     
Nieuwsbrief 23, jaargang 7, april 2017             
                                                                                    
 


BioSubstraat:
op weg naar een dynamisch tuinbouwsubstraat
Substraten gemaakt van GreenFibres (Klasmann-Deilmann) en hennephout (HempFlax) passen in een circulaire economie en vragen dus om een nieuwe manier van telen. Het “oude” streven om substraten zo homogeen mogelijk te maken en stabiel mogelijk in de tijd, past niet bij de nieuwe generatie duurzame substraten. Bovendien is er ook steeds meer bewijs dat heterogeniteit in het substraat in het geheel niet slecht is voor het gewas. Het handhaven van voldoende voeding en water is essentiëler. De nieuwe generatie substraten zijn gevoelig voor bacteriële afbraak, echter dat is niet erg zolang dit voorspelbaar en gedoseerd gebeurt: dynamisch substraat. Gedoseerde afbraak handhaaft de stevigheid voor de wortels, echter er vindt mineralisatie plaats door de ontwikkeling van bioleven. Een passend/aanvullend nutriëntenmanagement is nodig.
Wij hebben nu een behandeling in huis die de afbraak van het substraat remt en tegelijk de ontwikkeling van mycorrhiza’s toelaat: een gedoseerde afbraak en een gedoseerd bioleven.

In juni 2017 gaan meer langdurige proeven draaien om de stabiliteit van het systeem te testen.

Lees meer...


Miracles (EU-project): Groeistoffen met meerwaarde uit alg Isochrysis
Een algenpreparaat dat een verjongende en anti-stress werking heeft op planten. Er wordt nu verder onderzoek gedaan langs drie lijnen:

  • Ontwikkelen van business applicaties voor deze stof (er lopen twee initiatieven)
  • Verhogen van de effectiviteit van het preparaat door zodanige opkweekcondities van de alg te genereren dat deze meer activiteit per eenheid gewicht heeft.
    Daarnaast worden ook andere algensoorten gescreend op een dergelijke werking uitgaande van plausibele fysiologische hypotheses
  • Opschalen naar een economische schaal: productie, prijsvorming en kwaliteit

Lees meer...


 

PLA-vezel voor de tuinbouw
Bij het ruimen van de kas, of buiten bij het ruimen van plantenmateriaal zijn de plastic touwtjes, haakjes, etc. irritant spul. Graag zou je de hele boel in één keer bij het groenafval zetten. Touw gemaakt van melkzuur geproduceerd door bacteriën, een prachtig biobased product, geeft die mogelijkheid. Dit zogenaamde PLA-product is industrieel composteerbaar; dat betekent dat het bij 60˚C begint af te breken in kleine delen waarna bacteriën de rest doen. Bij normaal gebruik in kas en buiten gebeurt er niets met het materiaal…en ook niet in je eigen compostvat….pas bij de professionele composteerder vindt de afbraak plaats.

Dit touw is er nu en we overleggen nu met diverse partijen om ook bv. de tomatenhaken van dat materiaal te maken. Het grote belang is dat:

  • de tuinder alles bij het groenafval kan doen
  • materialen van hernieuwbare bron worden gebruikt

Lees meer...

dare to share
Postbus 106, 2678 ZJ  De Lier
www.cropeye.com - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Klik hier om U af te melden klik hier om uw gegevens aan te passen
Powered by AcyMailing