Notenteelt (walnoten en hazelnotenteelt) is een duurzame productieteelt. Er is een lage input aan meststoffen en de teelt is mogelijk zonder chemische gewasbeschermingsmiddelen (EKO teelt). Er vinden alleen initiële bewerkingen plaats in de bodem. De teeltduur kan tientallen jaren (30 tot 40 jaar) zijn zonder verdere ingrepen in de toplaag van de bodem. De toplaag kan daardoor duurzaam herstellen naar een evenwichtssituatie en duurzaam beheerd worden.

Doel van dit project is het ontwikkelen en overdragen van kennis hoe notenbomen de toplaag duurzaam beschermen en verbeteren. Daarbij hoort de keus voor de juiste notenboom op de juiste bodem eventueel met toplaag verbeterende maatregelen passend binnen de bedrijfsvoering. Het doel wordt bereikt door het uitvoeren van onderzoek op diverse locaties in Gelderland.

De kennis die ontwikkeld wordt is interessant voor ondernemers in de agrarische sector: akkerbouwers, veehouders, fruittelers, die (deels) willen overstappen naar de notenteelt. Daarnaast is de kennis interessant voor landgoedeigenaren, (voedselbos) architecten, gemeenten en particulieren.

Download de flyer over Hazel- en walnotenteelt.
Download de flyer van Notenbomen als toplaagverbeteraar
Lees hier een artikel in Nieuwe Oogst/Akker- en tuinbouw

Wilt u meer informatie, neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 0612921072


                                     

                         Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: