Sterke aanwijzingen voor stuurstoffen in zoutwateralg Isochrysis
In EU project Miracles waarin CropEye acteert namens groep bedrijven zijn we op zoek naar o.a. de vercommercialisering van algen. CropEye kijkt naar effecten van algenfracties op groeiregulatie, groei, mineralen-efficiëntie etc.
De zoutwaarde alg Isochrysis is uitgetest op een aantal bioassays waaruit blijkt dat de efficiëntie in stikstofgebruik door tarwe- en maiszaailingen toeneemt bij concentraties algenextract die in de range liggen van groeiregulatoren.

Verder onderzoek toont tot nu toe aan dat dit effect gepaard gaat met een vertragende werking op veroudering van bladeren en een stimulerende werking op de expansie van bladeren.
Deze applicatie is interessant om houdbaarheid van bv potplanten te vergroten gedurende logistieke fase en/of een garantieperiode naar de consument toe.
Daarnaast is er uitgebreid geëxperimenteerd met uitgangsmateriaal van kruiden die elders worden gezaaid en als zaailing naar Nederland worden getransporteerd: een stressvol proces. Uitvalpercentage daalt fors o.i.v. behandeling met deze alg die zowel temperatuur- als lichtstress tegengaat. 
Daarnaast loopt er nu een proef om te zien of algen de stresstolerantie van soja zaailingen beïnvloeden zowel op bioassay niveau als op het niveau van bladgenexpressie.

          

Nannochloropsis
, een andere zoutwater micro-alg is in mindere mate getest echter duidelijk is dat het in een bioassay met Kalanchoe de aanleg van bloemknoppen induceert en dus de balans binnen de explant laat omslaan naar de generatieve kant.

Pheaodactylum, als derde zoutwater-alg heeft zeer positieve effect op de stikstof-efficiëntie van jonge mais en tarwe planten. Hierdoor zijn de plantjes in staat een medium dieper uit te putten en langer door te groeien bij weinig aanbod van stikstof. Mechanistisch is dit fenomeen ook al wat opgehelderd:

1. Het opnamesysteem voor nitraat van de plant toont een hogere gevoeligheid; kan meer bij minder
2. De eerste verwerkingsstap van nitraat in de plant na de opname vertoont ook een hogere efficiëntie


In samenwerking met de Europese Commissie is door Euronews een film gemaakt over het project Miracles. 

                                            

Bekijk deze video door op de afbeelding hierboven te klikken of via de link https://www.youtube.com/watch?v=LWymI77GBtM


                           
Een groot project met ca. 30 deelnemers. CropEye deelt mee voor het onderdeel landbouwkundige validatie: onderscheid wordt hier gemaakt tussen voedingswaarde (nutritional value) zich vooral uitend in groei, en regulatie zich uitend in ontwikkeling en kwalitatieve eigenschappen als stress- en/of ziektetolerantie.

Consortium meeting mei 2017 in Bonn, Duitsland


NIEUWBRIEVEN

Issue 7, June 2017

Issue 6, February 2017

Issue 5, September 2016

Issue 4, March 2016

Issue 3, July 2015

Issue 2, February 2015

Issue 1, August 2014


Download de flyer.

Bekijk hier het Eindrapport van het project:
               

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 0651216159


http://miraclesproject.eu/index.php