Goede luchtkwaliteit in de kas begint met het monitoren van verschillende gassen in de kas. Vanuit dit startpunt is CropEye samen met tuinbouwondernemers en bedrijven gespecialiseerd in gasanalyse, automatisering en advies een samenwerkingsproject gestart; AirQ.
De praktijkmetingen gaven een positief resultaat en perspectief voor de toekomst, het begin van een nieuwe stuurfactor en tool. Het eerste prototype voor gasmonitoring in de kas is met veel creativiteit ontwikkeld door EMS samen met tuinbouwondernemers en het resultaat de MACView®-Greenhouse Gas Analyser is beschikbaar voor de sector.
CropEye is trots op het feit dat zij aan de wieg heeft gestaan van deze nieuwe ontwikkeling, waarbij samenwerking tussen bedrijven en vraagsturing vanuit de praktijk centraal stonden. 

Voor tuinbouwondernemers is automatisering van sturen op luchtkwaliteit wenselijk en een efficiëntieslag. Dit najaar is de volgende stap genomen. EMS en SERCOM Regeltechniek bieden voor het eerst binnen een samenwerking de mogelijkheid om naast de traditionele parameters temperatuur, RV en licht, te sturen op luchtkwaliteit in de kas. Met de samenwerking is een nieuw stap gezet naar de toekomst waarbij het meten en sturen op plantkwaliteit centraal staat met inzet van minder middelen.

Voor de glastuinbouw betekent dit dat er een mogelijkheid is de luchtkwaliteit in de kas continu te monitoren. Hiermee is de CO2 dosering nog beter af te stemmen, de groeipotentie van het gewas nog verder te verhogen, en de warmte nog beter te benutten. Al deze parameters zijn nu als stuurfactor inzichtelijk in de Sercom klimaatcomputer. Deze combinatie-tool (Kas Analyser en klimaatcomputer) stuurt op minder inzet van energie en zorgt  oor toegevoegde waarde aan de kwaliteit van het gewas. Deze innovatie is genomineerd voor de Innovation award Hortifair 2012.

De MACView®-Greenhouse Gas Analyser is een extreem gevoelig meetinstrument om schadelijke gassen in kassen te monitoren. Het instrument meet tegelijkertijd NO, NO2, C2H4, CO  op zeer laag niveau (ppb ofwel, Parts per billion). Het instrument meet ook CO2 (gewenst gas) en helpt de teler inzicht te krijgen in de hoeveelheid schadelijke (ongewenste) gassen op gewasniveau. Tijdens teelt in de kassen kunnen schadelijke stoffen zich ophopen onder het glas. De oorzaken hiervan kunnen van allerlei aard zijn.
Een relatief kleine hoeveelheid (schadelijk) gas of een hoeveelheid gas dat voor korte duur aanwezig is, zal voor een plant geen gevolgen hebben. Echter een langdurige blootstelling van een bepaalde minimale hoeveelheid gas kan gewassen beschadigen. Met de Gas Analyser kan de hoeveelheid van een schadelijk gas inzichtelijk worden gemaakt. Het klimaat in de kas kan zodoende afgestemd worden op de bevindingen die met de MACView®-Greenhouse Gas Analyser worden gevonden. De analyser meet tegelijkertijd 5 gassen die ieder specifieke bronnen kunnen hebben: NO, NO2, C2H4, CO en CO2.

EMS is producent van gasmeetinstrumenten voor o.a. agrarische toepassingen. De ontwikkeling van de MACView®-Greenhouse Gas Analyser is een doorontwikkeling op reeds eerder ontwikkelde ethyleen gasmeetapparatuur op ppb niveau. Reeds in 2003 is EMS begonnen met de ontwikkeling van dit type meetapparatuur voor de bollenbewaar sector. De vragen uit de markt hebben geresulteerd in een meetapparaat dat specifiek voor de glastuinbouw is doorontwikkeld. Het apparaat is ontwikkeld met de wensen en eisen die de glastuinbouw stelt aan een meetinstrument. EMS voert de R&D, productie, service en marketing zelf uit. De wederverkoop wordt veelal uitgevoerd door wederverkopers en dealers.

SERCOM is fabrikant van elektronica en computers voor procesautomatisering, in het bijzonder voor de agrarische sector. Het leveringsprogramma loopt uiteen van eenvoudige niveau-schakelaars tot geavanceerde klimaatcomputers voor de regeling van agrarische bedrijven. SERCOM Procescomputers worden over de hele wereld ingezet voor het regelen van het klimaat en de watergift in duizenden bloemen- en groentenkassen.
Daarnaast is SERCOM marktleider met procescomputers voor het gecontroleerd drogen en bewaren van bloembollen en de teelt van witlof op stromend water. De CO/NO-beveiligingsapparatuur is een ander product waarmee SERCOM internationaal marktleider is. Dankzij de SERCOM CO/NO-beveiligingsapparatuur kan in duizenden glastuinbouwbedrijven CO2 gedoseerd worden zonder risico voor koolmonoxidevergiftiging van mens en gewas. De apparatuur van EMS sluit hier perfect op aan. Door de hoge nauwkeurigheid van de EMS sensoren wordt nu ook het gewas gemonitored.

Voor meer informatie over deze combinatie-tool, bezoek de stand van Sercom en EMS op de Horti Fair in SERCOM Plaza, standnummer 08.0305
http://www.hortifair.nl/hortifair/noviteiten en http://www.hortifair.com/detailpagina/?dlid=991807

Wilt u meer weten, neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.