Het project “Noten uit Overijssel” is een antwoord op de groeiende vraag uit de markt van aspirant-telers die willen starten met notenteelt en het project levert een bijdrage aan de doelen van provincie en waterschappen op gebied van water en omgeving.

Dit project beoogt ondernemers te trainen en te begeleiden in het opzetten van de teelt van noten (hazel- en/of walnoten), waarbij diverse aspecten van de bedrijfsvoering aan de orde komen: start, teelt, onderhoud en afzet. Dat de teelt zelf nagenoeg is verdwenen, geldt niet voor de kennis op dit gebied: de uitvoerders en beoogde experts van dit project zijn deskundig op het gebied van notenteelt.

        

De teelt van noten (hazel-en walnoten) was vroeger een onderdeel van het gemengde bedrijf, elke boer had wel een notengaard. Door verdergaande specialisatie en verkaveling is deze teelt in Overijssel nagenoeg verdwenen. Dit is niet alleen een verlies van een economisch interessante agrarische activiteit, maar ook een verlies voor onze leefomgeving. Notenteelt is een duurzame teelt (lage input aan grondstoffen zoals nitraat en gewasbeschermingsmiddelen), verbetert de grond- en oppervlaktewaterkwaliteit, draagt bij aan de CO2 vastlegging in boom en bodem, verbetert de bodemkwaliteit, vermindert de emissie en zorgt voor een grotere (bodem)biodiversiteit. De teelt van noten is en past in het nieuwe landbouwsysteem zoals in de natuur inclusieve landbouw, bevordert de eiwittransitie, draagt bij aan een beter watersysteem en past in het beleid van de provincie Overijssel waarin nieuwe oplossingen worden gezocht voor een aantal water- en landbouw gebonden problemen.

De trainingen en opleiding starten in het najaar 2019.
Heeft u interesse in deelname dan kunt u dit melden bij de projectleider Ton Baltissen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0612921072. Ook voor aanvullende vragen en informatie kunt u bij hem terecht.

Bekijk het KENNISDOSSIER NOTEN waarin u diverse informatie kunt vinden over de notenteelt. 

                            
                     “Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland” 

                      Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: